Πέντε τεχνολογίες που αναμένεται να αλλάξουν τον κλάδο της πτηνοτροφίας το 2021

Τις πέντε τεχνολογίες που αναπτύσσονται με ιδιαίτερη δυναμική και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου της πτηνοτροφίας το 2021 παρουσιάζει ο διαδικτυακάς ιστότοπος wattagnet. Οπως καταγράφεται, η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε πολλές προκλήσεις για τη βιομηχανία πουλερικών. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία να λύσει τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί και να συμβάλει σε μελλοντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξή του. Οι τεχνολογίες που παρουσιάζονται παρακάτω είναι εκείνες που, σύμφωνα με τον ιστότοπο, χρειάζεται κάποιος να παρακολουθεί τα επόμενα χρόνια.
  • Αισθητήρες. Οι αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν στον εξορθολογισμό της διαδικασίας συλλογής δεδομένων, έχοντας ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων μέσω της ευφυούς πτηνοτροφίας. Οι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση του βάρους των πτηνών, την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και της πρόσληψης τροφής, ειδοποιώντας τον πτηνοτρόφο για τυχόν μεταβολές στο ζωικό του κεφάλαιο.
  • Αυτοματισμός. Ο αυτοματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τη χειρωνακτική εργασία σε πτηνοτροφικές μονάδες, όταν πρόκειται για επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως ο έλεγχος της καλής μεταχείρισης των πτηνών, της ευημερίας, οι εμβολιασμοί και η διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο της πτηνοτροφίας να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του και να αντιμετωπίσει προκλήσεις που συνδέονται με την υγεία και τη διαβίωση των πουλερικών. Ανάμεσα στις εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η μηχανική μάθηση, για την πρόβλεψη με βάση τα δεδομένα, η παρακολούθηση μέσω κάμερας, αλλά και ακουστικής για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των πτηνών και η κοινή χρήση δεδομένων με τους κτηνιάτρους.
  • Blockchain. Οι σύγχρονοι καταναλωτές θέλουν να μάθουν τον τρόπο παραγωγής και προέλευσης των προϊόντων που καταναλώνουν. To Blockchain βοηθά στον εντοπισμό των τροφίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.
Μικροβιολογία Οι εξελίξεις στη γενετική, στη μικροβιολογία, στη διαχείριση της υγείας των πουλερικών και στη διατροφή τα επόμενα χρόνια θα συμβάλουν στη βελτίωση της διαχείρισης των κοπαδιών για την εκτροφή υγιέστερων πτηνών.     Πηγή: ypaithros.gr / Βικτώρια Αποστολοπούλου